Helpt je verder

Gezocht: pleegouders voor kinderen uit Zuid-Holland

Kristie wilde wonen in een doodgewoon gezin. Ze vond pleegouders John en Jacqueline.

Bekijk haar video

Ieder kind hoort op te groeien op een veilige plek, met liefde en structuur. Helaas is dat voor sommige kinderen niet mogelijk. Voor die kinderen zoeken we pleegouders.

Mensen die tijdelijk voor een kind van een ander willen zorgen. Mensen die warmte bieden. En een luisterend oor. Die er gewoon voor deze kinderen willen zijn. Soms voor een weekend per maand. Soms voor langere tijd. Voor een baby, een kleuter of een puber.


Is het bij jou thuis veilig? Kun je een kind rust en structuur bieden? En denk je wel eens na over pleegouder worden? Vraag dan nu geheel vrijblijvend informatie aan.

Als pleegouder zorg je tijdelijk voor een kind van een ander. Voor korte tijd of voor langere tijd. Voor een weekend per maand of de hele week.

De meeste pleegkinderen hebben nog contact met hun ouders. Een aantal niet. Soms gaan ze na een periode in een pleeggezin weer thuis wonen. Maar niet altijd. Als pleegouder bepaal je zelf welke vorm van pleegzorg goed bij je past.


Bekijk ook deze video:


Als pleegouder maak je het verschil. Je wordt een essentieel onderdeel van het leven van een opgroeiend kind. Door jou voelt een kind zich weer veilig. En gewaardeerd.

Een kind dat niet meer thuis kan wonen, heeft vaak veel meegemaakt. Dat merk je. Als pleegouder moet je dus tegen een stootje kunnen. Tegelijkertijd ben je van onmiskenbare waarde voor het kind. En dat geeft ontzettend veel voldoening.

Veiligheid, warmte en structuur bieden. Dat is het belangrijkste. Rijk of arm, samenwonend of alleen, hetero of homo, dat doet er niet toe. Voordat je pleegouder wordt, volg je een uitgebreide training. Daar leer je meer over jouw rol als pleegouder. Over wat voor kind bij jou en je situatie past.

Als pleegouder sta je er niet alleen voor. Je krijgt begeleiding van Jeugdformaat, de pleegzorgorganisatie in de regio Haaglanden. Zo veel of zo weinig als nodig is. We brengen je in contact met andere pleegouders om ervaringen uit te wisselen. Je kunt trainingen volgen en informatieve bijeenkomsten bijwonen. Ook ontvang je een pleegzorgvergoeding.

Klik hier om de afbeelding te vergroten

Informatie

Je ontvangt informatie over pleegouder worden en bezoekt bijvoorbeeld een informatieavond. Wij informeren je over alles rondom pleegzorg. Je kunt al je vragen stellen.


Aanmelden

Vervolgens kun je je aanmelden. Dit verplicht je tot niets.


Gezinsonderzoek

Er komt een medewerker bij je thuis voor een gezinsonderzoek. Deze medewerker voert gesprekken met jou en eventuele gezinsleden. Ook jij kunt hier opnieuw al je vragen bespreken.


Basistraining

Je volgt een basistraining. Hier leer je meer over thema’s die met pleegzorg te maken hebben, zoals relatie met de ouders, hechting, identiteit en het omgaan met soms ingewikkeld gedrag van je pleegkind.


Acceptatie

Je beslist of je opgenomen wil worden in ons pleegouderbestand.


Matching

Is er een kind wiens situatie aansluit bij jouw wensen en situatie, dan maak je kennis. Klikt het van beiden kanten? Dan is er een match en komt het kind bij je logeren of wonen. Dit wordt – indien mogelijk - langzaam opgebouwd.


Training

Tijdens de plaatsing volg je naar eigen wens trainingen en bezoek je thema-avonden. Je kunt je aanmelden voor de besloten Facebook-groep van pleegouders om zo kennis en ervaringen uit te wisselen.


Je kunt op ieder moment pauzeren of beslissen om te stoppen met het traject.

Informatieavond pleegzorg 10 november

Denk je er over na om pleegouder te worden? Benieuwd of het bij je past? Zin om te kijken wat jouw mogelijkheden zijn om het verschil te maken in het leven van een kind?

Kom dan 10 november vrijblijvend naar onze informatieavond!

Graag vertellen we je meer over pleegzorg. Om een goede match te maken tussen kind, ouders en pleegouders, zijn wij altijd op zoek naar meer pleegouders. Ook in onze regio zijn er kinderen die wachten op een plek in een pleeggezin.

Hoe?

Van 19.45 uur tot 21.30 uur nemen we je mee in de wereld van pleegzorg. Wat is het, wat komt er bij kijken, hoe kan je pleegouder worden? Al je vragen kunnen gesteld worden.

In verband met de week van de pleegzorg in november, is er aansluitend de mogelijkheid tot een MEET & GREET met ervaren pleegouders. Je kunt dan met verschillende pleegouders sparren over hun ervaringen. Een geweldige kans om te horen en voelen wat pleegzorg betekent.

Waar?

Fleminglaan 12 in Rijswijk

Meer weten? Bezoek vrijblijvend onze informatieavond op 10 november

Onze hulp

Ambulante hulp in het gezin

Eerstelijns ondersteuning aan gezinnen door onze gezinscoaches. Ze bekijken samen met de jongeren en hun ouders welke problemen er spelen en wie hierbij kan helpen.

Ambulante spoedhulp

Als de veiligheid van een kind acuut in gevaar komt, dan de-escaleren en stabiliseren wij met ambulante spoedhulp de crisissituatie. Zodat de veiligheid van het kind weer gewaarborgd wordt.

Jongeren coaching

Ondersteuning en begeleiding voor jongeren bij de uitdagingen die zij dagelijks ondervinden. We versterken hun competenties en praktische vaardigheden die ze nodig hebben om op eigen benen te kunnen staan.

VUHP

Praktische en intensieve ondersteuning op maat om er voor te zorgen dat kinderen veilig thuis kunnen blijven wonen

Daghulp

Specialistische integrale behandelprogramma’s voor kinderen met complexere problematieken. Deze programma’s worden in overleg met ouders en school, kinderdagverblijf of sportclub afgestemd en op maat gemaakt voor het kind.

OJ

Voorkomt verder vastlopen in het onderwijs voor leerlingen ( 8 – 18 ) met gedragsproblemen, depressiviteit, angstklachten, eetproblemen, negatief zelfbeeld, agressie of lichamelijke klachten zonder medische oorzaak.

Ouderschap Blijft

Bij ontwikkelingsproblemen van kinderen die een scheiding hebben gemaakt. Wie bieden ondersteuning bij het oplossen van conflicten, het maken van goede afspraken en het verbeteren van de communicatie tussen de ouders.

Begeleide bezoeken

Wanneer een kind uit huis is geplaatst.

Pleegzorg

Pleegzorg betekent dat een kind tijdelijk in een ander gezin gaat wonen, bij pleegouders. Er zijn verschillende vormen voor diverse situaties afhankelijk van de behoefte van het kind.

Verblijf in een gezinshuis

Als gedragsproblemen bij een kind of jongere zo heftig zijn dat thuis en in een pleeggezin wonen niet meer kan. Bij deze opvang is er intensieve begeleiding van een professionele hulpverlener: de gezinshuisouder.

Verblijf in een residentiële voorziening

Hier krijgen kinderen en jongeren de kans om op een rustige en veilige plek te werken aan hun toekomst. Wij bieden verschillende vormen van opvang in een residentie afhankelijk van de behoefte.

HGD intake

Staat voor Handelingsgerichte Diagnostiek en is een uitgebreide intake.

Diagnostiek en behandeling

Wanneer jongeren van twaalf jaar en ouder extra structuur en begeleiding nodig hebben. Dit gebeurt i.s.m. GGZ en LVB-experts.